Senaste nyheterna från svensk bokhandel
-
Ann-Marie Skarp och Jan Guillou säljer majoritetspost i Piratförlaget
Det är Erik Titusson, förlagschef på Lilla Piratförlaget och vd för Piratförlagets förlagsgrupp, som köper en majoritetspost i bolaget Piratförlaget Holding. Holdingbolaget äger Piratförlaget och nätbokhandeln Bokon, samt är delägare i bland annat Alfabeta och Lilla Piratförlaget.
-
Sexig livesändning i SVT kritiseras – översättningen framtagen med AI
Under en livesändning i SVT ska kändisar högläsa ur Ana Huangs sexiga Twisted Love. Det är första gången SVT använder barnlås på en livesändning, och en exalterad och generad stämning har pyrt på kultursidorna. Men nu kritiseras själva bokvalet – eftersom den svenska översättningen är framtagen med AI.
-
Förlagen blir grindvakter när AI-användningen ökar
Under torsdagen höll Svenska barnboksinstitutet ett panelsamtal om AI inom barnlitteraturen, och ett antal bekanta ansikten deltog. Frågor som upphovsrätt, kvalitet och den generativa AI:ns möjligheter var några av ämnena som berördes.
-
Kulturrådet om kulturtidskrifternas situation
Landets kulturtidskrifter har det tufft. Det påverkar också utrymmet för den seriösa litteraturkritiken.– Kulturrådets uppgift är att stärka förutsättningarna för kulturtidskrifternas existens, men vi ska bara hjälpa dem på traven. Vi har inte ensamt ansvar för dem, säger Kulturrådets enhetschef Ingrid Skare.
-
Daniel Kehlmann flitig under Sverigebesök
Han räknas som en av den tyskspråkiga litteraturens största nu levande författare. När Daniel Kehlmann i nästa vecka besöker Sverige blir det samtal i Malmö och Stockholm, samt filmvisning och akademiskt seminarium i Lund.
-
Nordin Agency sajnar författarparet: ”Planeterna har radat upp sig”
Författarparet Caroline och Leffe Grimwalker har blivit med representation: Nordin Agency. Nu är förhoppningen framåt att sälja fler utlandsrättigheter.
-
Schlagereffekt på bokförsäljningen för Ekerlids förlag
Att det råder bastufeber efter Mellovinnarna KAJ:s framgångar både i Sverige och nu i Eurovision råder det ingen tvekan om. Även på Ekerlids förlag märks intresset för det finlandssvenska bandet – i form av ökad bokförsäljning.
-
Tuffa tider för kulturtidskrifterna – och litteraturkritiken
Minskat stöd och ökade pappers-, tryck- och distributionskostnader. I dag drivs de svenska kulturtidskrifterna med ideellt arbete och förhoppningar om att det snart ska bli bättre. Inte minst för den breda och smala litteraturkritikens överlevnad.
-
Konkurrensverket ingriper inte mot Storytels köp av Bokfabriken
Efter en prövning har Konkurrensverket beslutat att lämna Storytels förvärv av Bokfabriken utan åtgärd. Flertalet förlagsaktörer har fått uttala sig under utredningen, men enligt Konkurrensverket hämmar inte företagskoncentrationen ”effektiv konkurrens”.
-
Mats Ahlströms upprop: ”Man skulle kunna öka med riktiga pengar”
I ett öppet brev uppmanar Mats Ahlström branschen att initiera ett projekt som ska ge fler kommuner en bokhandel. – Jag hoppas att man verkligen tar det här på allvar, säger Mats Ahlström till SvB.
-
De tillsätts som vice vd:ar för Bonnierförlagen
Under måndagen meddelade Bonnierförlagen att de tillsatt två vice vd:ar, under vd Håkan Rudels. Det blir Albert Bonniers förlagschef Isa Widerståhl och Bokförlaget Forums förlagschef Annie Kabala som tillträder tjänsterna.
-
De startar nytt förlag – ska utmana ljudbokstjänsterna
Den tryckta boken möter ljudproduktion på nystartade Episod. Nu satsar förläggaren Emanuel Holm och journalisten Martin Johnson på att utmana den streamade ljudboken genom att väcka liv i den litterära följetongen.
-
Upprop: Vi behöver fler fysiska boklådor
148 svenska kommuner saknar bokhandel – nu är det dags för branschen att vända utvecklingen. Det skriver Mats Ahlström i ett öppet brev till styrelserna i Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen, där han presenterar en konkret plan för hur detta ska gå till.
-
Per I. Gedin bjuder på sötsalta förläggarminnen
Han är en av de legendariska förläggarna i Sverige. Nu kommer Per Gedins andra memoarbok om hans yrkesmässiga gärning. Och den här gången tar han även upp misstagen och problemen.
-
För dig som missade stämman: Här är Förläggareföreningens nya styrelse
På Förläggareföreningens årsmöte under tisdagen röstade medlemmarna om en ny styrelse. Några ledamöter lämnade sina poster, andra tillkom. Men röstresultatet föregicks av ”kaos” och somliga benämner omröstningen som en kupp. Under pågående möte avgick dessutom två av valnämndens ledamöter.
-
Hon blir ny ordförande för Storbritanniens förläggarförening
Publishers Association, Storbritanniens förläggarförening, får en ny ordförande efter att Simon & Schusters vd Perminder Mann tjänat sitt år på posten. Det beslutades under föreningens årsstämma i onsdags.
-
”Det var Biggles som gjorde mig till läsare”
Siffrorna kring unga killars läsning är dystra, och regeringens införande av läslistor är ett alltför trubbigt verktyg för att vända trenden, menar SvB:s gästkrönikör Jesper Bengtsson. I stället tror han att lust och nyfikenhet är den enda vägen framåt.
-
De får nya roller när Storytel stuvar om i ledningen
Storytel Groups koncernledning har utökats och består nu av nio personer, i stället för de tidigare sex. Det är främst bekanta namn i ledningen, men även ett par namn som fallit bort.
-
Ny bokhandel på Värmdö: ”Man måste chansa ibland”
Värmdö i Stockholm har stått utan bokhandel sedan Klackenbergs stängde sin butik i mars tidigare i år. Men det varade inte länge – redan i juni öppnar en ny bokhandel på ön.
-
Titlarna som sålde bäst i april
Ruth Kvarnström-Jones behåller sin förstaplats på den skönlitterära topplistan och fackbokstopplistan rörs återigen om. På barn- och ungdomssidan dominerar Tukan förlag aprils topp 20.
-
Svensk vd till danska Hoi – han tar över tjänsten
Danska Hois vd Tina Bladbjerg ersätts av Hois styrelseordförande Mikael Palmqvist. Han kommer under en tid att gå in som tillförordnad vd för den danska koncernen, som en del av en omorganisation inom förlaget.
-
Jonas Karlén lämnar rollen som vd för Adlibris
Efter nästan sex år som vd lämnar Jonas Karlén Adlibris. – Det var dags att göra något annat och låta någon annan kliva in med ny kraft, säger han till SvB.
-
Lättläst litteratur får gemensamma nivåer för att mäta svårighetsgrad
Tre förlag med lättläst utgivning för vuxna har tillsammans utarbetat ett nivåsystem för att definiera lättlästa böcker efter svårighetsgrad. Detta för att förenkla för både läsare och förmedlare av lättläst litteratur.
-
Ny teknik ökade Scandbooks internationella försäljning
Under 2024 ökade Scandbooks omsättning till 416,8 miljoner kronor, jämfört med 392,4 miljoner kronor 2023. Resultatet blev dock något lägre än året innan, och landade på 23 miljoner kronor jämfört med 26 miljoner kronor 2023. Samtidigt bidrog en ny tekniksatsning till ökad försäljning.
-
Tryckta böcker säljer sämre – men fysisk bokhandel ökar
Det totala antalet sålda tryckta böcker minskade under årets första kvartal – men inte i den fysiska bokhandeln. Det visar bokförsäljningsstatistiken över årets första månader från Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen.
-
Robotarna har intagit Adlibris lager i Morgongåva
En ökad automatisering på Adlibris lager i Morgongåva gjorde att 130 av 350 medarbetare tvingades lämna sina anställningar. Nu har de 150 robotar som tagit över deras arbete flyttat in.
-
Storytel når 2,5 miljoner prenumeranter under första kvartalet
Storytel Group gjorde ett positivt resultat och ökade omsättningen under första kvartalet 2025. Streamingtjänsten nådde även 2,5 miljoner betalande prenumeranter.
-
The Book Affair värvar skönlitterär författare från Bonnier och Bookmark
Deckarförfattaren Christina Erikson lämnar den traditionella förlagsmodellen och skriver ett flerbokskontrakt med The Book Affair, förlaget där författaren är medfinansiär i bokproduktionen. – Det är viktigt att man ser det som ett teamarbete, säger Christina Erikson.
-
Färre böcker ges ut – facklitteraturen står för tappet
Kungliga biblioteket släpper varje år rapporten Utgivningspuls, i vilken trender inom den svenska förlagsutgivningen presenteras. För 2024 konstaterar de att den totala utgivningen minskat – och att det är facklitteraturen som ligger bakom tappet.
-
Eva Bonnier – Förläggaren som sätter författaren först
I förra veckan fyllde Eva Bonnier 80 år. Men några tankar på att pensionera sig har hon inte – hon älskar sitt arbete som förläggare för mycket.
-
Mats och Toves guide till Londons boklådor
15 boklådor på drygt två dygn hann Mats Ahlström och Tove Skarstedt med på sin senaste Londonresa. Här är deras guide till Londons boklådor – med betyg för var och en.
-
Agnes Lidbeck till Albert Bonniers efter åtta år på Norstedts
Efter att ha varit på Norstedts sedan debuten 2017 släpper Agens Lidbeck sin nya roman på Albert Bonniers förlag – med ännu fler på gång.
-
Nästan alla Akademibokhandlar lönsamma under årets första kvartal
Bokusgruppen ökade både omsättning och bruttomarginal under årets första kvartal, jämfört med samma period förra året. Dessutom ökade omsättningen för Bokus, mycket tack vare tillskottet i BTJ som förvärvades i december 2024.
-
Så kan svenska bokhandlare inspireras av Londons boklådor
London är och förblir en ledande stad för världens boklådor. Bokhandlarparet Mats Ahlström och Tove Skarstedt åkte nyligen dit för att upptäckta de senaste trenderna. Här är deras rapport för SvB.
-
Ny rapport: Färre ljudböcker för barn och unga
Minskad ljudboksutgivning, ökad utgivning på hybridförlag och alltmer AI i bokproduktionen är några av förra årets tendenser inom barn- och ungdomsboksutgivningen, enligt en rapport från Svenska barnboksinstitutet.
-
James Daunt om bokhandelns framgång och överlevnad
James Daunt är personen bakom bokhandelskedjan Daunt Books. Han är även känd som ”mannen som räddade Waterstones” efter att han tog över kedjan år 2011. I ett samtal med Lasse Winkler, sänt i Förlagspodden, berättar han hur man driver en framgångsrik bokhandel.
-
Barcelona kan konsten att fira Världsbokdagen
Världsbokdagen den 23 april gick dig troligen helt förbi – om du inte befann dig i Barcelona. Där är Sant Jordi årets i särklass viktigaste dag för bokmarknaden och omsätter närmare 300 miljoner kronor. SvB var på plats.
-
Uppstickare med stark tro på pappersboken
Den finska bokmarknaden beskrivs ofta som världens mest digitaliserade – men för de finlandssvenska förlagen står pappersboken fortsatt i fokus. Så också för nya uppstickaren Libraria.
-
Äldre läser mest – unga önskar att de läste mer
En ny statistikrapport från Förläggareföreningen visar att 86 procent av svenskar mellan 18 och 29 år vill läsa mer än vad de gör. Samtidigt anser nästan 15 procent av hela den vuxna befolkningen att läsning inte alls är viktigt.
-
Författarscen Bodafors utökar – program även till hösten
Varje sommar hålls intensiva författarsamtal i småländska Bodafors under namnet Författarscen Bodafors. Tack vare ökat ekonomiskt stöd kan författarscenen i år även erbjuda programpunkter under hösten.
-
Efter 40 år – nu vill Annica hitta ny ägare
Hon var 27 år när hon öppnade butiken tillsammans med sina syskon. 40 år senare letar Annica Ahlqvist en efterträdare till Ahlqvists Bokhandel i Vårgårda. – Jag hoppas verkligen att den kan få finnas kvar.
-
Guldspaden till gräv om hybridförlag
Guldspaden för 2024 gick bland annat till SVT Kulturnyheternas granskning ”Författardrömmar”, där de granskade hybridförlagen Lava och Ekström & Garay. Även en bok, utgiven på Forum, prisades.
-
Gamla stans bokhandel bjuder in till Boksalong
Bokhandeln i Gamla stan har sedan länge utmärkt sig genom sina många evenemang. Nu testar de ett nytt koncept – med anor i 1600-talet litterära salonger.
-
Spotify satsar stort på ljudböcker i Tyskland
Enligt ett pressmeddelande lanserar nu Spotify rejält på den tyska bokmarknaden. Från och med i dag erbjuder strömningstjänsten 350 000 ljudbokstitlar.
-
Hon är ny styrelseledamot i Bokhandlareföreningen
På Svenska Bokhandlareföreningens senaste föreningsmöte utsågs Frida Envall, vd för Ugglan, till ny styrelseledamot.
-
Natur & Kulturs ideella verksamhet växer
Natur & Kultur lade 30 miljoner kronor på sin ideella verksamhet under 2024. Detta år växer den summan till 41 miljoner. – Vi stödjer insatser som bidrar till att stärka demokrati och yttrandefrihet, säger Lotta Brilioth Biörnstad, chef för Natur & Kulturs ideella verksamhet.
-
Nordisk dialog på Stockholms litteraturmässa
Stockholms litteraturmässa fortsätter att växa. I år låg fokus på ljud och litteratur, samt dialog mellan nordiska författare.
-
Natur & Kulturs vd summerar 2024: ”Ett jättefint år”
År 2024 blev ett bra år för Natur & Kultur. Förlagets författare tog emot både Nobelpriset i litteratur och Nordiska rådets litteraturpris. Samtidigt blev rörelseresultatet stiftelsens näst högsta någonsin. Men för kurslitteraturen gick det desto tuffare.
-
Raoul Wallenberg-institutet får bidrag till biblioteksverksamheten
Regeringen delar ut ett engångsbidrag om tio miljoner kronor till Raoul Wallenberg-institutet. Pengarna ska stötta biblioteket, som under hösten varnade för att de skulle tvingas lägga ner om finansiering inte tillkom.
-
Spotify investerar stort i ljudböcker på andra språk än engelska
The Bookseller rapporterade nyligen om att streamingjätten Spotify planerar att investera stort i produktionen av ljudböcker på ”icke-engelska språk”.