Senaste nyheterna från svensk bokhandel
-
Hon tilldelas Naglerpriset 2024: ”En pionjär”
När Naglerpriset delas ut för tredje gången är det Madeleine Grive från 20TAL och Stockholms internationella poesifestival som tar emot det. – Det är med stor tacksamhet jag tar emot detta pris från människor vars arbete jag respekterar så mycket, säger hon.
-
Bokus köper BTJ – ska satsa mer på försäljning till skolor och bibliotek
Internetbokhandeln Bokus köper BTJ och tillträdet sker omedelbart. Förvärvet kan ses som en del i strategin att ta upp kampen om de offentliga upphandlingarna mot Adlibris.
-
Få satsningar på litteraturen när Kiruna blir europeisk kulturhuvudstad
Kiruna har utsetts till europeisk kulturhuvudstad för 2029, och nu påbörjar staden sitt arbete inför året. I den vinnande ansökan syns dock få konkreta satsningar på just litteratur.
-
Inga nyöversättningar av Han Kangs romaner
Han Kangs förlag Natur & Kultur kommer inte att översätta hennes romaner på nytt, rapporterar Sveriges Radio Kulturnytt. Detta trots den kritik som framfördes mot att två av hennes böcker översatts från engelska, inte koreanska.
-
Lotta Olsson lämnar DN – startar bokblogg
I förlagsbranschen omnämns hon som en vägvisare. När Lotta Olsson nu lämnar Dagens Nyheter lämnar hon också hundratals recensioner av genrelitteratur efter sig. Hennes nästa steg blir att fortsätta med det: på egen hand.
-
Missvisande recensioner på Adlibris när utgåvor slås ihop: ”Oliver Trist!”
Hur viktigt är det att en recension ligger under rätt produkt? Inte särskilt, om du scrollar bland recensionerna under boktitlarna på Adlibris hemsida. Här klumpas recensionerna ihop – oavsett format, utgåva eller översättare. Det är inte heller alla tillgängliga böcker som dyker upp i sökningarna.
-
Över 800 000 böcker till skolor efter Skolverkets satsning
Det bidrag om 176 miljoner kronor som regeringen avsatt för inköp av skönlitteratur till skolor har under 2024 gett förlagen en skjuts. Nya siffror visar att drygt 800 000 böcker har köpts in med hjälp av bidraget.
-
Roman om medberoende tilldelas queert litteraturpris
Litteraturpriset Prisma delades under lördagen ut för andra gången, och syftar till att uppmärksamma verk som bidrar till det litterära samtalet om queera liv. Bland annat prisades en roman om medberoende och kärlek under prisceremonin i Malmö.
-
Här är alla vårens böcker
I Vårens Böcker presenteras över 1 200 titlar från 109 förlag. Flera inbitna litteraturkännare debuterar, och fyra nya förlag tar plats i 2025 års första katalog.
-
Storsatsning från Kulturrådet ska främja fritidsläsning
Med det nya läsfrämjandebidraget Mer läsning delas 44 miljoner kronor ut till 150 olika projekt med fokus på läsfrämjande insatser för unga runtom i Sverige.
-
Över åtta miljoner sålda böcker i Danmark förra året
Enligt statistikmyndigheten Danmarks Statistik såldes 8,3 miljoner tryckta böcker i Danmark under 2023. Precis som i Sverige gav julförsäljningen en rejäl skjuts – men två genrer sticker ut i den danska statistiken.
-
De skapar bilderböcker för synskadade
Genom att göra bilder taktila kan personer med olika synskador läsa bilderböcker. Barnklassiker som Gruffalon och böckerna om Greta Gris är några av de titlar som den ideella föreningen ”Living Paitings” har tillgängliggjort under sin 35-åriga verksamhet.
-
Norstedts säger upp B. Wahlströms sista förläggartjänst
Nu lämnar B. Wahlströms sista egna förläggare, efter över 20 år på förlaget. Förläggararbetet ska hädanefter fördelas mellan anställda på Rabén & Sjögren. – Jag är nöjd och stolt, säger Louella Bergman, som gör sin sista dag på B. Wahlströms nästa vecka.
-
Nona vill omförhandla påskrivna avtal: ”Utpressningssituation”
Översättare tvingas välja mellan en lägre sekundärersättning än vad de har rätt till – eller en outgiven pocketutgåva, när Nona planerar sin utgivning inför sommaren. – De försöker pruta på ett avtal de redan har skrivit under, säger Anja Gatu, ordförande på Författarförbundet.
-
”Augustgalan kändes inte jättefestlig”
Litteraturkretsarna behöver bli roligare. Det saknas skoj och lättsamhet på både litteraturevenemang och anrika förlag, och den första som får bakläxa är Förläggareföreningen för årets Augustgala, skriver SvB:s nya gästkrönikör Eva Gedin.
-
Ökad försäljning och större intresse för läsplattor under Black Week
Adlibris gjorde en försäljning ”över förväntan” och intresset för läsplattor ökade med 27 procent hos prisjämförelsesajten Prisjakt under årets Black Week.
-
Marx Mukaru är Ortens bästa poet: ”Jag är hur stolt som helst”
Sextonårige Marx Mukaru från Skarpnäck i Stockholm utsågs i helgen till Ortens bästa poet när den nationella poesitävlingen avgjordes på Kulturhuset i Stockholm.
-
Bonnier klättrar på listan över världens största förlag
På listan över världens 47 största förlag återfinns bara en svensk representant: Bonnier. De har flyttat sig två placeringar uppåt sedan förra året.
-
Företaget som vill ”rubba” marknaden – ger ut 8 000 böcker nästa år
Amerikanska Spines erbjuder författare att betala en summa för att få sin bok redigerad, formgiven och utgiven av AI, med målet att ”rubba” bokmarknaden. Författare rasar på sociala medier.
-
Han skrev årets bästa deckare
Carl-Johan Vallgrens Din tid kommer har utsetts till Årets bästa kriminalroman av Svenska Deckarakademin.
-
Statens miljonbidrag lyfter förlagen
Regeringens storsatsning på inköp av litteratur för barn och unga gör stort avtryck hos både förlag och återförsäljare. Och statsbidraget väntas bli ännu högre nästa år, uppger Regeringskansliet till SvB.
-
Danska författarföreningen varnar för Hoi
Efter att det Hoi-ägda Superlux gick i konkurs tidigare i höst har kritiken varit hård från den danska författarföreningen. Inte bara står författare utan royaltybetalningar – föreningen varnar nu författare för att skriva på avtal med förlaget.
-
Mare Kandre-priset till dansk författare
Årets Mare Kandre-pris går till den danske författaren Rasmus Daugbjerg. Det är första gången som priset delas ut till en författare från ett annat nordiskt land.
-
Ingen dubbel för Bondestam – bommade Finlandiapriset
I måndags kammade Linda Bondestam hem Augustpriset i kategorin bästa barn- och ungdomsbok. Men den finska juryn till Finlandiapriset var mer svårflörtad.
-
Hon blir ny förläggare på The Book Affair
The Book Affair fortsätter sin satsning på skönlitteratur och rekryterar en ny förläggare efter Adam Dahlins avhopp. – Att hon har författarperspektivet är avgörande, säger vd Alexandra Torstendahl.
-
Slutsålt på Stockholms internationella poesifestival
Fokus ligger på den nordisk-arktiska poesin när Stockholms internationella poesifestival öppnar på allvar. – Många samtida poeter inspireras av platsen och naturen, eftersom de ser att den är hotad, säger festivalens grundare Madeleine Grive.
-
Anrik bokhandel byter ägare: ”Känns fortfarande som att jag praoar”
Efter 20 år som ägare för Ewerlöfs bokhandel i Sala lämnar bröderna Per och Stefan Andersson över stafettpinnen till Johanna Ekström och Beatrice Björkskog. De planerar att fortsätta driva bokhandeln i brödernas anda.
-
Spotify ger författare tillgång till lyssnarsiffror
Det nya verktyget ”Spotify for Authors” kommer att ge författare och förläggare tillgång till data och lyssnarsiffror. Den nya funktionen kommer även att samla författarskapen i egna ”författarsidor”.
-
Lugnt i bokhandeln efter utdelningen av Augustpriset
På måndagen tillkännagavs Augustpristagarna, men den väntade försäljningsboomen låter vänta på sig. När SvB ringer runt till bokhandlarna säljs det visserligen Augustnominerade böcker – men inte pristagarnas.
-
Bibliotekarier undantas från ”angiverilagen”
Bibliotekarier blir inte skyldiga att anmäla personer som antas befinna sig i Sverige olagligt. Det står klart efter att regeringens utredning har presenterats.
-
Trendkänslig 80-åring firade utan helikopterfärd
I dag talas det mycket om AI, Booktok, fackbokens utmaningar och serieskrivande författare. Så var det inte 1944. Men mycket är sig ändå förvånansvärt likt när Forum firade 80 år som förlag.
-
Årets svenska skönlitterära bok: Tony Samuelssons Kungen av Nostratien
Romanen tog tio år att skriva. Men Tony Samuelsson fick lön för mödan – under måndagen tilldelades han Augustpriset för ”Årets svenska skönlitterära bok”. – Jag var aldrig nervös för att det inte skulle bli en bok, säger förläggaren Christian Manfred.
-
Finlandssvensk seger i kategorin ”Årets barn- och ungdomslitteratur”
Finlandssvenska Förlaget tog hem segern för årets bästa barn- och ungdomsbok. Ett pris värt att fira.– Cafe Opera, finns det fortfarande? Perfekt, dit går vi! säger förläggare Sara Ehnholm Hielm.
-
Fick först nobben – sedan vann Rück Augustpriset
Ett liv värt att leva av Christian Rück tilldelas Augustpriset i kategorin årets fackbok. – Bara han kan skriva den här boken, säger förläggaren Kerstin Almegård.
-
TikTok och Microsoft ger sig in på bokmarknaden
Tiktoks ägare, ByteDance, börjar publicera fysiska böcker genom imprintet 8th Note Press. Samtidigt lanserar Microsoft ett imprint – 8080 Books – för att ge ut facklitteratur om teknik och vetenskap, rapporterar The Bookseller.
-
Storytelreklam upprör: ”Falsk marknadsföring”
En reklam för Storytel i Stockholms tunnelbana har upprört konkurrenterna. Titlar från bland annat Bonnier har marknadsförts på ett sätt som kan tolkas som att de är exklusiva för Storytel. – Falsk marknadsföring, anser Niclas Sandin på Bookbeat.
-
Appell förlag: Böcker för bildning och skönhet
Kvalitet i både innehåll och utformning har blivit själva affärsidén för Helena Hegardts Appell förlag. Nu har det resulterat i förlagets första Augustnominering.
-
Johan Hilton får Stora Journalistpriset för bok om Benny Fredriksson
Under torsdagskvällen tilldelades journalisten, författaren och kulturchefen Johan Hilton priset Årets berättare för boken Den siste teaterdirektören: Berättelsen om Benny Fredriksson. Ett styrkebesked för förlagsbranschen, menar förläggaren Richard Herold.
-
Genrelitteratur i fokus på ny bokmässa i Uppsala
Det är deckare och feelgood som står i centrum när den första upplagan av Uppsala bokmässa inleds, rapporterar Upsala Nya Tidning.
-
Så påverkas bokhandeln av författares ökade publiceringstakt
För den tryckta boken spelar bokhandeln en viktig roll. Men hur påverkas den när författare publicerar böcker i ett allt snabbare tempo? SvB har pratat med bokhandlare om sortiment, utrymme och efterfrågan.
-
Anrik bokhandel tilldelas Förläggareföreningens Hederspris
Årets Hederspris från Svenska Förläggareföreningen går till en av Sveriges fem äldsta bokhandlare: Dillbergs Bokhandel i Kalmar.
-
Casia Bromberg lämnar familjeförlaget Brombergs
Casia Brombergs visstidsanställning som förläggare på Brombergs förlag, som sedan fyra år tillbaka ingår i Norstedts förlagsgrupp, kommer inte att förnyas. Anledningen stavas för dålig lönsamhet.
-
HarperCollins ska licensiera titlar till Microsoft för AI-träning
HarperCollins US har ingått ett avtal med ett techbolag för att låta en AI-modell tränas på förlagets titlar. Under onsdagen rapporterade Bloomberg att techbolaget i fråga är Microsoft.
-
Fransk succé bakom Sveriges lönsammaste förlag
Låga kostnader och en fransk fenomentitel. Där finns förklaringen bakom att Éditions J. är landets mest lönsamma allmänutgivande förlag. – Jag hade en nästan absurd omsättning och resultat 2023, säger vd Johanna Kinch.
-
Oron i Mellanöstern utmaning för tidigare vinstmaskin
Dar al-Muna har återkommande varit Sveriges mest lönsamma förlag. Men 2023 blev ett trögt år för förlaget som främst ger ut svenska barnböcker översatta till arabiska.
-
Rabén & Sjögren och Junibacken lanserar läsutmaning för förskolebarn
Det nya initiativet Lässtegen ska uppmuntra Sveriges förskolor att hålla fler lässtunder för sina förskolebarn. Målet är att varje deltagande förskola ska ha hållit minst 50 sagostunder under våren 2025.
-
Kaunitz-Olsson firar fem år: ”Vår fördel är att vi inte är marknaden”
Kaunitz-Olsson satte sin femårsplan direkt. Nu har det blivit dags att utvärdera den. – Vi är där vi siktade på att vara men vägen hit har inte varit den vi trodde, säger Thomas Olsson.
-
Förlagsspecial: Vinnare och förlorare 2023
2023 blev ett år då många förlag tvingades anpassa sig till en ny verklighet, långt ifrån pandemiårens försäljningsuppgång. Papperstunga förlag hade det särskilt tufft, medan de digitalt drivna förlagen fortsatte att räkna hem stora vinster.
-
Hotad journalist prisas på Fängslade författares dag
I dag, fredag, uppmärksammas fängslade och hotade författare på initiativ av PEN International. Bland annat delas Tucholskypriset ut till den jemenitiska författaren och journalisten Bushra al-Maqtari på Kulturhuset i Stockholm.
-
Astrid Lindgren-priset till ”hårdkokt” författare
Hårdkokt, lättläst och omedelbar. Så beskriver juryn årets Astrid Lindgren-pristagare Petter Lidbeck som tilldelas priset på 100 000 kronor för ett författarskap som ”hugger tag från första sidan”.