Senaste nyheterna från svensk bokhandel
-
Nu ska skolbiblioteken vara bemannade
När höstterminen drar i gång ska Sveriges elever ha tillgång till bemannade skolbibliotek. Detta enligt en ny lag, som träder i kraft den 1 juli. Det är en ganska lång väg att gå innan lagen faktiskt kan uppfyllas fullt ut, säger Anna Troberg, förbundsordförande på fackförbundet DIK.
-
Förläggareföreningen: Svenska böcker i AI-databaser
Svenska piratkopierade böcker används för att träna AI-modeller utomlands. Nu överväger Svenska Förläggareföreningen rättsliga åtgärder, skriver SvD.
-
Mikaela Blomqvist ger boktips för sommaren
Hon är litteratur- och teaterkritiker i bland annat Göteborgs-Posten, en av kulturtidskriften Arches redaktionsmedlemmar och utbildad psykolog. För SvB berättar Mikaela Blomqvist att hon gärna läser om Musil, men inte Proust.
-
Författarförbundet varnar för Hoi: ”Riskabelt”
Författarförbundet går ut med en varning att ingå avtal med hybridförlaget Hoi, efter rapporter om uteblivna betalningar från flera författare och interna samtal mellan förbundet och förlaget.
-
Ny tjänst ska hjälpa barn hitta sommarläsningen
Baserat på skolbibliotekarien Tony Melanders eget sätt att arbeta med boktips till barn och unga har Pressbyrån i samarbete med organisationen Ung Livsstil lanserat den digitala tjänsten Läsbyrån.
-
Forskare undersöker genusbalansen i förlagsbranschen
Har förlagsbranschen blivit mer feminiserad? Det är en av frågorna som den belgiska forskaren Hanne Willekens undersökt i en kartläggning av den svenska förlagsbranschen – och det lutar mot att så faktiskt kan vara fallet.
-
Skyddade böcker får användas i AI‑träning
Facebookägaren Meta får använda upphovsrättsskyddade böcker för att träna sitt AI-system. Det slår en amerikansk domare fast.
-
Ukrainskt förlag träffat i rysk attack: ”Förvandlades till aska”
Natten till den 17 juni riktade Ryssland en missilattack mot Kiev med omnejd. 28 personer dödades och flera delar av staden skadades i attacken, däribland flera ukrainska förlag och bokhandlare.
-
Berättarministeriet får tio miljoner till läsfrämjande arbete
Regeringen omfördelar i vårändringsbudgeten och ger Berättarministeriet tio miljoner kronor för att utföra ”läsfrämjande insatser av nationellt intresse” under året. Pengarna tilldelas Kulturrådet men är öronmärkta för den läsfrämjande stiftelsen.
-
Lägsta bokläsandet på 40 år enligt ny statistik
Bokläsandet i Sverige har sjunkit ordentligt under 2010-talet, däremot går ljudbokslyssnandet uppåt, enligt statistikmyndigheten SCB.
-
Lars Kepler ger boktips för sommaren
I årets upplaga av Sommar i P1 berättar författarparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril om succén bakom den gemensamma pseudonymen Lars Kepler. För SvB avsIöjar de också sommarens läsplaner som bland annat inkluderar Charles Bukowski för hela familjen.
-
Spotifys popularitet kan tränga ut ljudbokstjänsterna
Lagom till att förlagsbranschen återvänder till sina skrivbord efter sommarledigheten kan vi ha fått en ny ljudbokstjänst på marknaden. Marie Nilsson på Mediavision presenterar siffrorna som avslöjar hur Spotify faktiskt kan komma att påverka sina blivande ljudbokskonkurrenter.
-
Facklitteraturen minskar – men biografierna ökar i Storbritannien
Även i Storbritannien går det just nu trögt för sakprosan och hittills i år har försäljningen av facklitteratur bara minskat. Men biografier går mot trenden och visar i stället tillväxt, rapporterar Bookseller.
-
Användningen av kurslitteratur ska kartläggas på uppdrag av regeringen
Universitetskanslersämbetet (UKÄ) ska kartlägga användningen av kurslitteratur i högskolan på uppdrag av regeringen. Detta på grund av den läskris som många universitets- och högskolelärare talat om under våren, skriver Utbildningsdepartementet i ett pressmeddelande.
-
De är nominerade till Årets översättning
Sex översättningar ur förra årets utgivning är nominerade till priset Årets översättning, som delas ut av Översättarsektionen i Författarförbundet och Natur & Kultur.
-
De utses till Årets läsfrämjare – blandar läsning med träning
För femte gången delar Pascal Engmans stiftelse ut priset Årets läsfrämjare. De stolta och lite chockade mottagarna är Mohammed Albomnaijl och Abdullah Al-Naffakh och deras organisation Read & Exercise.
-
Rekordförsäljning för ljudböcker och skönlitteratur i Storbritannien
Ljudboksförsäljningen i Storbritannien nådde rekordhöga 268 miljoner pund under 2024, motsvarande 3,5 miljarder svenska kronor, rapporterar The Bookseller.
-
Så ska bokhandlarna lära av varandra på nytt schweiziskt event
Inspirerande och bra för nätverkande, oavsett om man är en fristående bokhandel eller tillhör en bokhandelskedja. Det är tanken att satsningen BookLab ska vara, ett event som nu lanseras i Schweiz, rapporterar Buchmarkt.
-
Vill hylla läsfrämjare: Bokus instiftar priset Årets booktoker
Priset ska syfta till att uppmärksamma innehållskapare på Tiktok som lyfter fram böcker och läsning för en svensk publik, och sprider läsglädje till nya målgrupper.
-
Svenska författaren som skrivit en av 2000-talets bästa böcker
När den tyska ansedda tidningen Die Zeit gav ut en ambitiös extrautgåva för att lista det bästa som hänt i kulturväg under 2000-talet finns en svensk författare med på topplistan över den bästa litteraturen.
-
Ellerströms vädjan: ”Vill vi ha den här litteraturen måste vi betala för den”
Dålig ekonomi i kombination med oväntade avslag från Kulturrådet gjorde att Ellerströms gick ut och vädjade till sina läsare att handla böcker. Gensvaret kom – men hur ska förlaget fortsätta framåt nu?
-
Författarförbundet gör stöduttalande för kollegor i Gaza
I ett pressmeddelande som gick ut under måndagen uttrycker Författarförbundet stöd för sina kollegor och civilbefolkningen i Gaza. Till SvB säger Författarförbundets ordförande Anja Gatu att hon vill se ett omedelbart eldupphör.
-
Vetlandas sista boklåda lägger ned: ”Folk har inga pengar”
I förra veckan kom beskedet om att Björns bokhandel i Vetlanda har försatts i konkurs. Nu pågår utförsäljningen för fullt, men under hur lång tid vet ägaren Thomas Ihd inte. – Det är upp till konkursförvaltaren, säger han.
-
Svenskarna betalar rekordmycket för ljudtjänster
Svenska hushåll lägger rekordmycket pengar på ljud, visar en ny analys från Mediavision. Under årets första kvartal uppgick de genomsnittliga utgifterna för musik, ljudböcker och podcasts till 170 kronor per månad och hushåll.
-
Debutant anklagas för plagiat av deckarförfattare
Deckarförfattaren Christina Larsson anklagar manusförfattaren och snart debuterande romanförfattaren Andreas Lindergård för att ha plagierat henne.
-
Dramatik på Bokmässan påverkar förlagens utgivning
Ett av årets teman på Bokmässan är dramatik – en genre som tappat i försäljning de senaste åren. Men det kan det bli ändring på, när ett antal förlag nu ger ut samtida pjäsantologier och nyöversättningar av dramatiker inför Bokmässan.
-
De blir nya Bonnierchefer efter Rebecka Lefflers avgång
När Rebecka Leffler lämnar sin tjänst som förlagschef för Bazar och Bouq Publishing får förlagen nya chefer. Det är Teresa Knochenhauer som tar över som förlagschef för Bazar, och Andrea Gruvmalm blir tillförordnad förlagschef för Bouq Publishing.
-
Nystartat förlag satsar på översatt barnlitteratur
Fyren Publishing är ett nystartat barnboksförlag med fokus på översatt litteratur för mellanåldern. Nu släpper de sin första bok – en somrig vänskapsskildring mellan en pojke med selektiv mutism och hans nya granne.
-
Forum satsar på digital utgivning med nya Forum Studios
Forum Studios är förlagets nya ”digitala utgivningslinje”. Konceptet går ut på att publicera ljudboksserier med hög utgivningstakt.
-
Ny nätbokhandel donerar tio procent av alla intäkter till välgörenhet
Den 4 juni lanserades den nya brittiska nätbokhandeln BookKind, där kunden vid betalning får välja en av åtta välgörenhetsorganisationer att donera tio procent av köpesumman till, rapporterar The Bookseller.
-
Titlarna som sålde bäst i maj
Att det har varit mors dag och studenttider har inte undgått bokförsäljningsstatistiken för maj månad. Dessutom har Sofie Sarenbrant släppt en ny Emma Sköld-deckare, som seglade rakt upp på plats 2 över den mest sålda skönlitteraturen.
-
Två nya agenter till Bonnier Rights – värvar från Nordin Agency
Bonnier Rights får agenttillskott i Karin Sofia Johansson och Steven White. Steven White kommer senast från Nordin Agency, där han arbetat som agent i nio år.
-
Hon blir ny vd för HarperCollins Nordic
Det blir Rebecka Leffler som tar över rollen som HarperCollins Nordics vd när nuvarande vd Anette Ekström lämnar. Rebecka Leffler tillträder tjänsten redan i september, vilket innebär att hon redan lämnat sina uppdrag som förlagschef inom Bonnierförlagen.
-
Mats Strandberg går till Albert Bonniers förlag
Skräckförfattaren Mats Strandberg går från Norstedts till Albert Bonniers förlag. Där återförenas han med sin tidigare förläggare Karin Linge Nordh. Hans barn- och ungdomsutgivning stannar dock kvar hos Rabén & Sjögren.
-
Norstedts lanserar nytt digitalt förlag för ljudboksserier
Norstedts förlagsgrupp lanserar nu ett nytt förlag med inriktning på ljudboksserier: Norstedts Spektra, som kommer att fokusera på underhållnings- och genrelitteratur.
-
Sakprosa och skönlitteratur går starkt i Norge
Den norska förläggareföreningen har publicerat statistik över årets fem första månader. Det som – i svenska ögon – sticker ut mest är en betydelsefull uppgång för den inhemska sakprosan.
-
Här är alla höstens böcker
Äntligen har årets tjockaste katalog anlänt. I SvB:s höstkatalog presenteras nästan 1 400 titlar från 116 förlag, och 79 författarskap möter sina läsare för första gången. Yngst bland debutanterna är en välbekant 11-åring.
-
Författare blir ny kulturchef på Ystad Allehanda
Det senaste året har flera landsortstidningar lagt ned sina kulturredaktioner. Men Ystad Allehanda väljer att inte följa trenden. Nu kliver författaren och journalisten Alba Mogensen på rollen som tidningens kulturchef.
-
Ny forskning visar hyllade författares språkliga nycker
Genom att låta ett datorprogram analysera 339 romaner från 1900-talet har litteraturforskarna Karl Berglund och Johan Svedjedal gjort det möjligt att systematisera verkens likheter och skillnader i stil, språk och form.
-
Därför borde förlagen tänka som riskkapitalbolag
När människors förmåga att koncentrera sig under längre stunder försämras kan en haltande bokbransch söka inspiration hos musikindustrin och riskkapitalbolagen. Det menar SvB:s krönikör Björn Rietz.
-
Bonnier Carlsen startar nytt ”snabbfotat” imprint
Bonnier Carlsens nya imprint, som ska heta Bonito, kommer att ge ut barnböcker med aktualitetsfokus. Den första boken kommer i höst.
-
Lyft för den brasilianska bokmarknaden under 2024
Enligt en ny undersökning från Nielsen Bookdata växte Brasiliens bokmarknad under förra året, rapporterar Publishing Perspectives. Enligt undersökningen stod försäljningen av digitala titlar för 9 procent av förlagens totala omsättning.
-
Ann-Marie Skarp: ”Bra ålder att gå ned i arbetstakt”
I mitten av maj meddelade Piratförlaget att grundarna Ann-Marie Skarp och Jan Guillou säljer en majoritetspost i Piratförlaget Holding till Erik Titusson.– Vi kvarstår som minoritetsägare i några år till, kommenterar Ann-Marie Skarp till SvB.
-
HarperCollins startar nytt skönlitterärt imprint
HarperCollins UK startar ett nytt imprint. Under namnet Juniper kommer de att publicera litteratur som syftar till att locka läsare i alla åldrar, rapporterar The Bookseller.
-
Hon är en av framtidens kvinnliga ledare – igen
Paulina Sawicki från Bookbeat hamnar på plats fem över framtidens kvinnliga ledare, enligt chefsorganisationen Ledarnas årliga lista. Det är tredje året i rad hon tar plats på listan.
-
Oskar Ekström blir ny chef för Bokmässan: ”Taggad och stolt”
Under måndagen klev mässans före detta programchef Oskar Ekström officiellt på sin tjänst som chef för Bokmässan i Göteborg. Han tog över efter Frida Edman, som sa upp sig under våren.
-
Dramatik och heta känslor på årets Bokmässa
Rekordmånga utomnordiska författare i seminarieprogrammet och extra fokus på bibliotek och bibliotekarier. Det är några av inslagen som Bokmässans besökare har att vänta i Göteborg i höst – utöver mässans dramatiska och heta teman.
-
Succé för helgens litteraturfestivaler i Stockholm
Det var fullt upp för litteraturintresserade i Stockholm i helgen: premiär för Judisk kultur i Sveriges Jewish Book Festival, tredje gången gillt för Rinkeby bokfestival och 27:e upplagan av Stockholms internationella seriefestival. Och alla tre festivaler såg ett högt besökstryck.
-
Hög efterfrågan från USA och Tyskland för Scandbook
Scandbook ökade både omsättning och resultat under årets första kvartal, jämfört med första kvartalet förra året. Scandbooks vd Paulius Juska menar dessutom att bolaget sett en ovanligt hög efterfrågan under årets början.
-
Han fick Svenska Akademiens Bernadottestipendium
Författaren Peter Fröberg Idling var en av stipendiaterna då kungen delade ut stipendier inom det så kallade Bernadotteprogrammet i förra veckan. Stipendiet omfattar 125 000 kronor.