Senaste nyheterna från svensk bokhandel
-
Franska Marion Brunet får Almapriset
Den franska författaren Marion Brunet får årets Almapris. I sina romaner skildrar hon ungdomars revolt mot ett korrupt samhälle.
-
Därför startar alla bokklubb: ”Får mer ut av läsupplevelsen”
Bokcirklandet är inget nytt – läsandet har i alla tider haft en viktig kollektiv dimension. Samtidigt sägs det att ”aldrig någonsin förr” har så många haft bokcirkel som idag. SvB har pratat med tre bokcirklare som alla menar på samma sak: att intresset för bokcirkeln ökar.
-
Stärker det branschöverskridande samarbetet
Förläggareföreningen ansluter sig till Kreativ sektor, en förening som samlar de kreativa näringarnas branschorganisationer.
-
Klackenbergs i konkurs: ”Trist och tråkigt”
Nu står det klart – Klackenbergs Böcker & Papper går i konkurs. Efter att ha varit till salu i två år utan napp lägger kedjan ner.– Det kunde ha varit ett roligare avslut, säger vd Dag Klackenberg.
-
Linda Bondestam nominerad till prestigefyllt barnbokspris
Under måndagen tillkännagavs de nominerade till HC Andersen-priset för 2026. På listan syns förra årets Augustpristagare Linda Bondestam.
-
Fansen fortsätter hungra efter Hungerspelen-uppföljare
Suzanne Collins nya Hungerspelen-prequel har gjort succé på flera marknader efter världssläppet den 18 mars. Även i Sverige har titeln sålt väldigt bra, menar Ulrika Caperius på Bonnier Carlsen.
-
Frida Edman lämnar Bokmässan: ”Önskar henne varmt lycka till”
Under fredagen kom beskedet att Frida Edman, som varit ansvarig för Bokmässan i åtta år, slutar. Hon blir i stället ny vd för Göteborgs Stadsteater.
-
Frilansredaktörerna får branschen att gå runt
Frilansarbetarna bär en stor del av förlagsbranschens ansvar på sina axlar. Utan dem skulle dagens bokproduktion inte fungera. Men hur nöjda är de med villkoren i branschen?
-
Axel Liffner-stipendiet till litteraturkritiker
Kristoffer Leandoer tilldelas Axel Liffner-stipendiet på 30 000 kronor. – Det låter så fånigt enkelt, men uppgiften är att läsa innantill, säger Leandoer till Aftonbladet.
-
Nigeria i fokus på internationell litteraturfestival
Under torsdagen invigdes Uppsala internationella litteraturfestival på Uppsala konstmuseum, som pågår till och med 29 mars. – Det är så mycket värme och kärlek här, säger Kholod Saghir, konstnärlig ledare för festivalen.
-
Branschen fortsatt ekonomiskt påverkad av pandemin
Vid årsskiftet stod över 16 000 svenska företag i anståndsskuld till Skatteverket, på grund av de uppskjutna skatter och arbetsgivaravgifter som beviljades under pandemin. I bokbranschen finns fortfarande en handfull företag som kämpar med att betala tillbaka sina anstånd.
-
Norstedts gör ännu ett författarförvärv
Efter att ha publicerat de flesta av sina titlar på Bonnierägda Forum släpper Fredrik Backman nu sin kommande roman på Norstedts i höst.
-
Patrik Hadenius något närmare ett språkmuseum
För ett år sedan sade Patrik Hadenius upp sig från sin roll som förlagschef på Norstedts för att realisera sin vision om ett språkmuseum i Stockholm. Drömmen ska bli verklighet – men än dröjer det några år tills museiportarna slår upp.
-
Så påverkas svenska förlag av Trumps tullar
Donald Trumps handelstullar kan få stora följdverkningar för bokbranschen – också i Sverige. – Först pandemin, sedan papperskris och prishöjningar. Nu kommer det fjärde P:et, politik, säger Markus Guldstrand, produktionschef på Bonnier Books.
-
Årets RISE-konferens: Världens bokhandlare träffades i Riga
2025 års upplaga av den europeiska och internationella bokhandelskonferensen RISE är avslutad. I år bjöd konferensen bland annat på samtal om vilka möjligheter bokhandeln har för att förbättra läskunnighet, och hur det är att driva bokhandel i krig.
-
Minusresultat för Bonnier i Norge: ”Brutalt dåligt”
2024 innehöll uppsägningar och slutade med ett minusresultat för Bonnier Norsk Forlag. Men året hade också viktiga ljuspunkter, rapporterar Bok365.
-
Norstedts värvar Mari Jungstedt – inklusive backlist
Under fredagen tillkännagavs att Mari Jungstedt byter förlag från Albert Bonniers till Norstedts. Hon har en ny spänningsserie planerad för 2026, och tar dessutom med sig sin backlist till det nya förlaget.
-
Tydlig försäljningsökning för lyrik och fantasy: ”Nästan allt säljer slut”
Bland den allmänna skönlitteraturens subgenrer är lyriken den som växte mest under 2024. Ännu mer växte fantasy, under genren deckare och spänning. Bakom fantasyns tillväxt ligger troligtvis sociala medier. Men att lyriken växer kan snarare förklaras av enskilda storsäljare.
-
Här är alla sommarens böcker
I SvB:s sommarkatalog presenteras över 700 titlar från 67 förlag. 45 debutanter möter sina läsare för första gången, och en oändligt populär 80-åring hyllas.
-
Borås Tidnings debutantpris till Ali Alonzo
Ali Alonzo får Borås Tidnings debutantpris 2025. Han prisas för sina ”oförutsägbara” dikter i boken Jag tänker bli äcklig.
-
Ekström & Garay startar lyrikimprint: ”Stort intresse för dikter”
Hoi-ägda Ekström & Garay startar ett imprint med fokus på poesi: Lyrikhuset. Enligt Ekström & Garays förlagschef Paul Nilsson står den svenska lyrikutgivningen inte i proportion till hur stort intresset för lyrik är i Sverige.
-
Volantes samarbete med EFN: Så blir den första boken
Den 10 april släpps den första boken i serien Sikt. Bakom utgivningen står EFN Bok, en del av medieföretaget EFN, och förlaget Volante. Syftet med serien är att tillgängliggöra smarta texter från hela världen och tipsa om utgivning även från andra förlag.
-
Digitala satsningar och AI-översättning på Forum
På Bokförlaget Forum gör man just nu flera satsningar på digital only-utgivning, bland annat genom långa norska serier. För att öka produktionshastigheten har förlaget börjat använda AI när titlarna ska översättas.
-
Maria Langs bokillustrationer auktioneras ut
Maria Lang var en av de mest inflytelserika författarna i deckargenren under 1900-talet. Nu auktioneras originalförlagorna till hennes bokomslag ut.
-
Sölve Dahlgren tilldelas hederspris på Storytel Awards
Branschsajten Boktuggs grundare Sölve Dahlgren får Synskadades stiftelses hederspris. Priset kommer att delas ut på Storytel Awards-galan under onsdagen, 19 mars.
-
Förbättrad försäljning under årets bokrea
Ugglan, Adlibris och SF-bokhandeln ökade alla försäljningen under årets bokrea, jämfört med förra året. Att rean startade på en lönedag lyfts fram som en av anledningarna till framgången.
-
”Business as usual” på årets Londonmässa
London Book Fair har rundat av för i år, och på plats i England var givetvis flera svenska förläggare. Årets mässa präglades bland annat av en fortsatt osäker fackboksmarknad och en mässhall som var stökigare än vanligt.
-
Översättning, dystopier och koreansk litteratur på Littfest
Littfest är över för i år. Festivalen bjöd under helgen på ämnen som norrländska män, urfolks rättigheter och ”den koreanska vågen”. SvB har tittat närmare på festivaltrenderna.
-
Stockholms bokmässa tillbaka på ”vanliga” besökarantalet
Förra året ringlade köerna långa utanför Konstakademien i Stockholm när det var dags för Stockholms bokmässa. I år var publikstorleken något mindre, men arrangörerna var mycket nöjda ändå.
-
Bilderbokspriset Snöbollen till Anders Holmer
Under fredagen delades bilderbokspriset Snöbollen ut på Littfest i Umeå – i år till Anders Holmer för boken Utflykt. Priset delas ut av föreningen Krumelur.
-
Katapultpriset 2025 går till Agri Ismaïl
Författarförbundets debutantpris, Katapultpriset, tilldelas Agri Ismaïl, för romanen Hyper. Ceremonin hölls på Littfest i Umeå under fredagen.
-
Därför skrivs det så mycket om Norrland: ”Inte bara ödeland”
Norrländska namn syns oftare än någonsin på försäljningstopplistor och bland prisnomineringar. SvB har talat med författare, forskare och branschkunniga om litteraturen som tidigare fått ge vika för Stockholmsskildringar, men som nu står stadigt i centrum.
-
Så kan lokal bokhandel lyftas av statsbidragen
Statsbidraget till inköp av böcker för barn och unga har blivit en viktig injektion för förlagen. Men även lokal bokhandel kan få ett ekonomiskt lyft. – Det här är världens möjlighet, säger upphandlingsexperten Stina Wallenbeck.
-
Streamingtjänsterna blev förlagens bästa kunder 2024
Försäljningen för svenska förlag ökade under 2024, till 2,18 miljarder kronor. Resultatet i löpande priser är det näst bästa under hela 2000-talet – men justerat för inflation är resultatet i stället det näst sämsta.
-
Fyra böcker och en förlagsgranskning nominerade till Guldspaden
Under onsdagen tillkännagavs nomineringarna till journalistpriset Guldspaden 2024. Bland de nominerade finns ett par Mondial-författare, en branschprofil och en omtalad granskning.
-
Starkt år för Bonnierförlagen – fördubblat resultat 2024
Bonnierförlagen fördubblade sitt resultat under 2024, jämfört med 2023. Dessutom gjorde Bonnier Carlsen sitt bästa år någonsin, med det nya statsbidraget att tacka.
-
Digitalt draglok inte tillräckligt: ”Marknaden växer för lite”
Den digitala bokförsäljningen fortsätter växa – men inte tillräckligt mycket för att bära hela marknaden, enligt Bookbeats vd Niclas Sandin. Nu behöver abonnemangstjänsterna nå ännu fler konsumenter, men idéerna om hur det ska gå till skiljer sig åt.
-
Så mycket har Littfest tvingats banta inför 2025
Trots att Littfest blev en succé 2024 stod festivalen genast inför nya utmaningar när 2025 års upplaga skulle planeras och budgeteras för. Under torsdagen drar den tre dagar långa litteraturfestivalen i Umeå i gång igen – med något förändrade förutsättningar.
-
Därför kartläggs inte litteraturexporten längre
När Förläggareföreningen lade ned sin årliga exportstatistik övertog Kulturrådet frågan. Där pågår just nu ett utredningsarbete, men någon rapport har ännu inte presenterats.
-
De vill främja svensk facklitteratur utomlands
Agenturerna Bywrtrs och Lima Literary Agency, som båda arbetar med ämnesexperter och facklitteratur, ingår ett samarbete. Genom samarbetet ska de jobba för att deras författare ska kunna nå ut bredare. – Svenska experter har mycket att komma med, säger Anna-Lena Hernvall, vd och delägare i agenturen Bywrtrs.
-
Kärnfrågor och utblickar på årets upplaga av Bokbranschdagen
Under måndagen presenterade Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen programmet för Bokbranschdagen 2025. Det rymmer samtal om kulturpolitik, AI och marknadstrender men också mingel och smyglyssning av en bokklubb.
-
Titlarna som sålde bäst i februari
Det verkar som att bokrean möblerat om topplistorna för februari månad, där många äldre titlar kvalat in. Men på barnbokstopplistan bet sig nya Handbok för superhjältar – Alla ljuger fast i toppen.
-
”Kurslitteraturen är föräldralös” – försäljningen fortsätter rasa
I årets Bokförsäljningsstatistik klassas kurslitteraturen för första gången som en egen genre. För 2024 visar siffrorna att försäljningen av kurslitteratur minskat med 39 procent på tre år. – Man har all anledning att vara pessimistisk, säger Stefan Persson, ordförande för Läromedelsföretagen och vd för Studentlitteratur.
-
Bokförsäljningsstatistiken: Digital försäljning stod för tillväxten 2024
2024 blev tredje gången i historien då svenska bokbranschen omsatte över 5 miljarder kronor. I löpande priser ökade bokförsäljningen till en ny rekordnivå – men justerat för inflation minskade omsättningen till den hittills lägsta nivån sedan 2018.
-
AI-översatt ungdomsbok kritiseras av översättare: ”En katastrof”
Ett tiotal erfarna översättare har granskat kvaliteten på en maskinöversatt ungdomsbok utgiven på Bokförlaget Nona. De lät boken vandra från översättare till översättare och fyllde sidorna med redigeringar. Resultatet blev en fullkomligt nedklottrad bok – som sedan skickades anonymt till Nona.
-
Spanskt rekordår – bokhandeln ökade försäljningen
2024 blev ett starkt år för den spanska bokförsäljningen visar en ny rapport från Nielsen Book Data. I volym ökade försäljningen med 7,7 procent, rapporterar sajten Publish News.
-
Mellanstadieelever i Norrköping förbjuds låna bok om sexualitet
Elever i mellanstadiet på Hagaskolan i Norrköping förbjuds att låna boken Gender Queer (Cobolt förlag) efter att en förälder hört av sig till rektorn angående boken, rapporterar Norrköpings Tidningar. Detta för att boken innehåller illustrerade sexscener.
-
Galago startar kulturpodd: ”Vill att serier ska höras och synas mer”
Galagos förlagschef Sofia Olsson och tidningen Galagos chefredaktör Rojin Pertow startar podd om kultur – och givetvis serier. – Vi har ofta som en livepodd för oss själva på kontoret. Nu delar vi med oss av våra intressanta samtal, berättar en skrattande Sofia Olsson.
-
Därför hamnar inte alla ljudböcker på topplistan
Alla topplistor som baseras på data från distributionstjänsten Bokinfo är beroende av att alla titlar registreras i tjänsten för att vara heltäckande. När Bokinfo nu höjer sina registreringspriser kan topplistorna bli mindre pålitliga, enligt vissa i branschen.
-
Adlibris redovisar minskat klimatavtryck för 2024
För tredje året i rad minskar Adlibris sitt klimatavtryck. År 2020 började företaget mäta sin klimatpåverkan med det långsiktiga målet att halvera den till år 2030. – Fortsätter det i den här takten klarar vi det tidigare än så, säger Linnéa Hård af Segerstad, hållbarhetschef på Adlibris.