Senaste nyheterna från svensk bokhandel
-
Zabrodsky: ”Det finns behov av att prata om den norska boklagen”
Den nya norska boklagen skapade stor diskussion under det litteraturpolitiska toppmötet i Göteborg. – Det är mycket man kan snegla på Norge och imponeras av, säger Förläggareföreningens vd Mikaela Zabrodsky.
-
Liljestrand: Ska bli ett läsande land på nytt
Efter otaliga krislarm kom nyligen en rapport som visar att barns läsning ökar. Nu vill kulturminister Parisa Liljestrand (M) se att hela samhället sluter upp för att fortsätta trenden.
-
Mer polis och säkerhetspersonal på årets bokmässa
Den höjda terrorhotsnivån påverkar Bokmässan. Fler poliser och säkerhetspersonal syns ute på mässgolvet och besökarna får räkna med längre köer i insläppen.
-
Så satsar vi framåt!
SvB bygger om. Publisher Johan Sandholm delar med sig av sina tankar om hur tidningen ska verka framåt.
-
Bokmässan i gång
Årets Bokmässa är nu officiellt invigd. Det hela gjordes till toner av klezmer och en uppmaning av kulturministern.
-
”Fotbollen har samma utmaningar som litteraturen”
Hur ska förlag och bokhandlare locka fler att köpa böcker? Vad har fotboll och litteratur gemensamt? Pr-konsulten Karin Wahlén tror att bokbranschen kan lära sig av att snegla åt ett oväntat håll.
-
Aftonbladetkritiker lämnar i protest
Magnus Ringgren, som i 41 år har skrivit litteraturkritik för Aftonbladet, väljer att lämna sina uppdrag för tidningen, skriver han i ett öppet meddelande på Facebook.
-
Klart med ny vd för Ahlander Agency
I somras kom beskedet att Astri von Arbin Ahlander lämnar posten som vd för Ahlander Agency. Nu är en efterträdare utsedd.
-
Nya Natur & Kultur-chefen: Vill att fler röster ska höras i debatten
Lotta Brilioth Biörnstad, tidigare enhetschef för litteraturen på Kulturrådet, är ny chef för Natur & Kulturs ideella verksamhet. En verksamhet som blivit allt större de senaste åren.
-
Så ser kedjans nya butik ut
Adlibris byter namn på Pocketshop – och även på utseendet, något som blir tydligt när den första butiken med nya konceptet invigs i dag.
-
Pocketshop byter namn
För snart ett år sedan gick nätbokhandeln Adlibris ut med att man skulle köpa Pocketshop – samtidigt har man varit förtegna med hur man vill jobba med varumärkena. Nu står det klart att den klassiska pocketbokskedjan byter namn.
-
Stina Jackson: Jag hör inte hemma någonstans
Svenska Matilda, strax över 20, är på drift i den amerikanska öknen tillsammans med tvivelaktiga äldre män. Stina Jackson skrämde sig själv när hon skrev sin nya roman.
-
Stor prisvariation på e-böcker: »Inte helt optimalt«
Både Adlibris och Bokus har i år lanserat appar som ska stimulera styck- försäljning av digitala böcker. Blir det en nystart för e-boken?
-
Lanserar Banned Books Week i Sverige: ”Över 100 deltagare”
För första gången arrangeras Banned Books Week i Sverige. Bakom initiativet står Svenska Pen och Dawit Isaak-biblioteket, som ser hur hotet mot litteraturen ökar. – Det finns en ängslighet, inte minst i relation till barn- och ungdomslitteratur, som vi bör ta på allvar, säger Hanna Nordell, verksamhetschef på Svenska Pen.
-
SR gör podd om litterära klassiker
Med "P3 Klassikern" vill Sveriges Radio introducera lyssnarna till de stora romanerna. Den nya podcasten leds av Emelie Rosenqvist som i varje avsnitt diskuterar en boktitel tillsammans med en utvald gäst.
-
Georg Riedel får Alfonspris
Kompositören och musikern Georg Riedel tilldelas barnkulturpriset Alfons-Bokalen för 2023.
-
Firar första året med författare och ambassadör
Författare som Jenny Colgan, Kate Quinn och Ben McIntyre har bjudits in när English Bookshop firar ett år i Göteborg. Inviger gör en annan celeber britt.
-
Unga läser mer och spelar mindre
Den negativa trenden har brutits och barn och unga läser nu mer än tidigare. Det konstaterar Statens medieråd, som i dagarna publicerar två nya rapporter om barn respektive ungas medievanor.
-
Reagerar på förbud mot böcker
Uppmärksamheten kring banned books växer. Nu lanserar även storförlaget Simon & Schuster ett program för att lyfta bokens rätt att vara tillgänglig.
-
Så kommenterar Bokmässan programmet
Ljudboken får större plats än någonsin på Bokmässan samtidigt som oron över sjunkande läsförmåga gnager.
-
Riktar skarp kritik mot public service: "Märkligt"
I ett debattinlägg på DN kultur kritiserar Bonnierförlagens vd Mattias Fyrenius public service-bolagen för bristande bevakning av barns läsning. – Public service har en kraft, en position och de facto ett uppdrag, som jag inte tycker att man uppfyller just nu, säger han till SvB.
-
Capote hade en till berättelse – nu publiceras den
Truman Capote dog 1984. Men hans eftermäle har levt vidare genom klassiker som "Frukost på Tiffany's" och "Med kallt blod", båda adapterade till hyllade spelfilmer. Dock fanns det en till berättelse av den uppskattade författaren. Nu publiceras den för första gången, enligt AP.
-
Östergren på turné: ”Aldrig åkt runt på det här sättet”
25 föreställningar, ibland fyra kvällar i rad. I höst är Klas Östergren ute på vägarna tillsammans med sin förläggare på något som påminner om en klassisk rockturné. – Ingen kväll blir den andra lik, det kan jag garantera, säger Klas Östergren.
-
Amazon reagerar för att stoppa AI-böcker
Amazon inför ett tak för hur många titlar som går att lägga ut till försäljning per dag. Syftet är att förhindra att sajten svämmar över av AI-skrivna böcker.
-
Nytt stöd till läsfrämjande – men mindre pengar än tidigare
I nya budgeten inför regeringen ett nytt stöd till läsfrämjande. Samtidigt skrotas den gamla satsningen Stärkta bibliotek, skriver Biblioteksbladet.
-
”Att jobba upp ett nytt varumärke tar tid”
Jättesatsningen Linköpings bokhandel har hunnit fylla ett år. Samtidigt visar den första årsredovisningen hur starten blivit. – Det har gått över förväntan känner jag, säger butikschef Monika Gustavsson.
-
16 författare tilldelas stipendium på 100 000
Nu står det klart vilka författare som får Natur & Kulturs litterära arbetsstipendier.
-
Annika Norlin om alfahonor och gruppdynamik
En myrinvasion fick Annika Norlin att börja skriva på romandebuten. I "Stacken" följer hon människor som hittar en alternativ livsstil i skogen – men där gruppdynamik och alfahonor skapar nya tvingande normer.
-
Prisas för app – som motiverar läsning av pappersböcker
Studenten Adam Gustafsson har utvecklat en app som fungerar som hjälpmedel för att läsa pappersböcker. För det får han nu årets Bokusstupendie.
-
Förlag utlyser ljudbokstävling
Schildts & Söderströms utlyser en tävling för att hitta författare som har talang för ljudboksformatet. Vinnarbidraget blir sedan inläst av skådespelaren Alma Pöysti. – Att skriva för ljud ställer lite annorlunda krav på författaren, säger förläggaren Martin Welander.
-
De kan vinna litteraturpris
Sex böcker är nominerade till Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris 2023. Priset delas ut till "ett framstående skönlitterärt verk i berömvärd svensk översättning". Bland årets nominerade verk finns för första gången en diktsamling, "Dansa i Odessa" av Ilya Kaminsky, översatt av av Lars Gustaf Andersson.
-
Gräver i egna förfaderns mordhistoria
Hans förfäder slog ihjäl Engelbrekt Engelbrektsson. Snart 600 år senare nystar succéförfattaren Niklas Natt och Dag i den medeltida mordhistorien.
-
Uthållighet och närvaro – så ser Förlagets svenska strategi ut
Alexander Kråkström är ny vd för finlandssvenska Förlaget. Ett stort fokus riktas mot Sverige i strävan efter att göra förlaget lönsamt.
-
Guillou tilldelas Crimetimes hederspris
Deckarfestivalen Crimetimes hederspris går i år till Jan Guillou för dennes ”mångåriga författargärning” – men också för hans disciplin och skicklighet.
-
Han blir Penguin Random House nya vd
Nio månader efter Marcus Dohles avgång har Penguin Random House en ny permanent vd på plats.
-
Tidningar i upprop mot läskrisen – bjuds in till skolministern
Under måndagen gick sex stora tidningar ut i ett gemensamt upprop om behovet för att stärka ungas läsning. Utspelet kommer efter förra veckans besked från regeringen om bemannade skolbibliotek. Nu svarar skolministern.
-
Får Alis-priset efter tvist med förlag
Översättarna Nova Gullberg Zetterstrand och Henrik Petersen tilldelas årets upphovsrättspris. Motiveringen är deras kamp mot Modernista för sin rätt till royalty.
-
”Självklart en väldigt glädjande nyhet”
Varmt välkommet. Men många frågor återstår. Det är reaktionerna efter att regeringen i dag gav beskedet att alla Sveriges elever ska få tillgång till bemannade skolbibliotek.
-
Stor glädje på SBI efter regeringens beslut: ”Ingen är gladare än jag”
Svenska barnboksinstitutets bidrag från regeringen höjs rejält från och med nästa år. – Det här är fantastiskt för oss, säger Åsa Warnqvist, chef för SBI.
-
Beskedet: Alla elever ska få tillgång till bemannade skolbibliotek
Regeringen satsar på bemannade skolbibliotek. Det beskedet gav arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) och skolminister Lotta Edholm (L) under en pressträff på fredagsmorgonen.
-
Plastpåseskatten tas bort: ”Vi har absolut sett en betydande minskning”
I slutet av nästa år försvinner den omdebatterade skatten på plastpåsar. Ett bra beslut, tycker Svensk Handel. Samtidigt har högre pris på påsarna kraftigt minskat plastanvändningen, uppger Akademibokhandeln.
-
Åtta stipendier till populärvetenskapliga bokprojekt
Litteraturvetaren Julia Pennlert är en av åtta forskare som tilldelas Natur & Kulturs populärvetenskapliga arbetsstipendium.
-
Dogge Doggelito ger ut konstbok
Douglas León, mer känd som Dogge Doggelito, släpper en bok om sin konst.
-
Melody Farshin får Nils Holgersson-plaketten
Författaren och komikern Melody Farshin är årets mottagare av barnbokspriset Nils Holgersson-plaketten.
-
National Book Award petar Barrymore
USA:s finaste litteraturpris, National Book Award, vill inte längre ha Drew Barrymore som värd på deras prisceremoni i november, enligt Variety.
-
PRH uppmanar anställda till kontoret
Penguin Random House amerikanska förlag vill se sina anställda i högre grad på kontoret. Samtidigt ska kontorsytan minskas.
-
”Varför bryr vi oss ens om recensioner?”
Författare och förlag lägger tid och ansträngning på att få recensioner. Men hur många är det som egentligen läser? Och vad spelar recensionerna för roll? Augustin Erba – ny i branschen – har grävt djupt i siffrorna och ställer sig kritisk.
-
Berättarministeriet utökar – nytt center i Malmö
Stiftelsen Berättarministeriet finns redan på flera platser i Stockholm och Göteborg. Nu öppnar man nytt i ny stad. Och pengarna till det kommer från förlagshåll.
-
”Han är lite som jag, en bokhandelsfilosof”
Den amerikanske bokhandlaren Jeff Deutsch är i Sverige för att tala om framtiden för fysisk bokhandel och betydelsen av den.
-
Rahka slutar – Förlaget får ny vd
Fredrik Rahka lämnar vd-posten på Förlaget för ett nytt toppjobb i branschen. Hans efterträdare är redan utsedd.