SOMMARLÄSNING

Parisa Liljestrand ger boktips för sommaren

Kulturminister Parisa Liljestrand tipsar om måste-läsning inför sommaren.

Kulturminister Parisa Liljestrand ser fram emot att läsa en bok hon fått av Pascal Engman. Dessutom delar hon med sig av sina bästa tips för att få barn att läsa mer, och berättar vilken bok hon anser att alla borde läsa i sommar.

Publicerad

Vad läser du i sommar?

– Jag har alltid älskat att läsa och läser gärna flera böcker samtidigt. En av böckerna som ligger näst på tur är Hatets hjärta av Dennis Lehane. Jag fick den när jag träffade författaren Pascal Engman nyligen för att prata om hans stiftelse för läsfrämjande.
I samband med mötet passade vi på att byta böcker med varandra och då fick jag Hatets hjärta av honom och han fick Vägen av Cormac McCarthy från mig. 

Hur påverkar ditt arbete vad du läser under semestern?

– Som statsråd så är man alltid i tjänst, även under sommaren. Däremot så är det ett luftigare schema som innebär att jag kan läsa lite fler böcker och lite färre handlingar. 

Vilken bok får svenska folket absolut inte missa under sommarläsningen?

– Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón.

Vilket är bästa sättet att få barn att läsa mer?

– Det viktigaste är att barn och unga läser, inte vad de läser. Jag tror att det är viktigt att initialt utgå från intresse för att hitta läsglädjen och därefter utmana barn och unga att läsa annan typ av litteratur. Några böcker som mina barn uppskattat genom åren är Majas alfabet av Lena Anderson, Lille prinsen av Antoine de Saint-Exupéry och bokserien De sista barnen på jorden av Max Brallier. Sen tror jag att det är otroligt viktigt att barn och unga har läsande förebilder och får se att deras föräldrar eller idoler också läser. 

Vilken litteraturpolitisk fråga skulle du vilja se lyftas till ytan under hösten?

– Stärkt läs- och skrivförmåga är en framtidsfråga för vårt land. Medborgare som läser, medborgare som äger språket, är ett fundament för en fungerande demokrati. Från regeringens sida är läsfrämjande insatser en otroligt viktig prioritering. Vi tar vårt ansvar genom att satsa på bland annat på bemannade skolbibliotek, inköp av böcker till skolorna, läslistor för skola och förskola samt en särskild satsning till folkbiblioteken för läsfrämjande insatser för barn och unga.

Powered by Labrador CMS