SOMMARLÄSNING

Lars Strannegård ger boktips för sommaren

Den 16 juli talar Lars Strannegård i Sommar i P1.

Han är professor i företagsekonomi, rektor på Handelshögskolan och kan i år titulera sig Sommarpratare i P1. Lars Strannegård berättar för SvB om kulturinitiativen på Handelshögskolan, vad han läser i sommar och varför han hyllar Therese Bohmans böcker.

Publicerad

Du har gjort kultur till en del av undervisningsmiljön på Handelshögskolan i Stockholm. Varför ansåg du att det var viktigt?

– Vi vill förbereda våra studenter för den värld som vi nu befinner oss i. Den är ganska komplex och svårtolkad. Dessutom är den full av artificiell intelligens som gör att många arbeten förändras väldigt mycket till sin karaktär. Då tycker vi att man behöver utveckla fler av de mänskliga aspekterna, det vill säga sitt omdöme, sina perspektiv och sitt förstånd, till skillnad från bara sina kunskaper. Både konsten och litteraturen får oss att se på världen på ett annorlunda sätt.

Varför tycker du att just läsning är så viktigt?

– Vi säger att litteraturen fungerar som ett intellektuellt och emotionellt klipulver. Högkvalitativ litteratur kan få en att uppleva och känna hur andra människor har sett på världen. Det blir möjligt att sätta sig in i andra tider, andra platser och andra känslotillstånd. Det är viktigt att kunna göra det som yrkesperson. Om man har förmågan att förstå hur andra människor uppfattar världen blir man inte bara en bättre människa, utan också en bättre yrkesperson, alldeles oavsett vilket yrke man ger sig in i. Inte minst om man blir beslutsfattare, som många av våra studenter blir.

Vad kommer du att läsa i sommar?

– Jag läser ganska mycket facklitteratur. Dels läser jag en bok som heter Kunskapens stora hus av Johan Östling. Den handlar om universitetet och universitetshistoria. Sen läser jag också, igen får man väl säga, Ellen Keys Skönhet för alla. Sen har vi, på Handelshögskolan, bokcirkeln Literary agenda som får en ny läslista till hösten. Den går jag igenom nu.

Du pratar om att litteratur har en förmåga att vidga våra perspektiv. Om du skulle ge tre boktips att läsa i sommar som kan ge oss en bredare förståelse av världen, vilka skulle det bli?

– Då tycker jag Therese Bohman, typ alla böcker som hon har skrivit. Men vi kan ta Den andra kvinnan som exempel. I den tycker jag att man får en väldigt bra känsla för hur det är att vara en annan person. Sen tycker jag att Hernan Diaz Egendom är bra, i den får man en historisk inblick som jag tycker är jättebra. Och sen en klassiker, Processen av Franz Kafka. Den ger en tydlig känsla för hur man är fångad i det här systemet, det är väldigt oklart vilka krafter som egentligen påverkar en.

Vad ser du mest fram emot till hösten?

– Jag tycker faktiskt att det är väldigt kul att träffa de nya studenterna. Man får alltid träffa unga människor. Det gör att man har örat mot rälsen, så att säga, när det gäller samhällsförändring och framtiden. Jag tycker att det är väldigt kul.

Powered by Labrador CMS