SOMMARLÄSNING

Jasmine Darban ger boktips för sommaren

Booktok-profilen Jasmine Darban ger sina bästa sommartips.

Booktok-profilen Jasmine Darban ger sina bästa rekommendationer för unga vuxna som vill komma i gång med sommarläsningen. Hon berättar också om varför hon älskar att arbeta som bokinfluencer.

Publicerad

Vad kommer du att läsa i sommar?

– Nu ska jag läsa Happy Place av Emily Henry, i min bokklubb. Jag läste Beach Read av henne för två år sedan och älskade den. En annan, som jag fick tag på nu när jag var på Hay Festival, är Holly Jacksons nya bok The Reappearance of Rachel Price. Den är jag väldigt taggad på, hon skriver väldigt unikt. Det är typ deckare för unga vuxna, jag har aldrig hittat något som liknar hennes böcker.

Föredrar du att läsa på engelska eller svenska?

– Just nu läser jag lika mycket av båda. Jag införde en regel för mig själv att jag ska läsa alla böcker på originalspråk, men nu har jag ångrat mig lite. Jag märker att många böcker är bra översatta, och går att läsa på svenska också. De är dessutom billigare att köpa böcker på svenska och då kan man stötta de svenska förlagen också. Men jag pendlar fortfarande mellan språken.

Hur skulle du säga att ditt arbete som bokinfluencer påverkar vad du läser på fritiden?

– Jag får otroligt mycket rekommendationer på Tiktok. Jag får meddelanden av följare och andra som vill rekommendera saker tillbaka till mig, vilket jag tycker är jättekul. Så då blir det oftast böcker som trendar på appen, just nu är det väldigt mycket romantasy.

Vad är det bästa med att vara bokinfluencer?

– Jag har insett att interaktionen är något jag saknat tidigare, att jag nu får prata om mina favoritböcker med andra människor som också har läst dem. Är man bokälskare så vill man ju diskutera böckerna man läser. Det är det främsta som jag fått genom Tiktok. Sen att jag i princip kan kalla detta mitt jobb nu, det är jättekul.

Vilken bok skulle du rekommendera till en ung vuxen som vill komma i gång med läsningen?

– Jag älskar den frågan. Ibland undrar jag om jag kanske är lite för gammal för att läsa unga vuxna-böcker, men jag älskar dem. Jag skulle först och främst säga A Good Girl’s Guide to Murder av Holly Jackson. Den är också aktuell nu, den kommer som Netflix-serie snart. Det är alltid kul att läsa boken och sen kolla på tv-serien. Det blir en motivation för många ungdomar att läsa också, att bli en del av gemenskapen och diskussionen som kommer efter serien. Jag läste också en annan YA-romancebok av Ali Hazelwood som heter Schackmatt på svenska, Check & Mate på engelska. Jag tycker den är superbra. En av mina favoritserier är också Shatter Me av Tahereh Mafi. Första boken heter Rör mig inte! på svenska. Det är en dystopisk romance-serie som är ganska lik Divergent och Hunger Games. Den älskar jag, och den är också för unga vuxna.

Powered by Labrador CMS