SOMMARLÄSNING

Det här läser Svensk Bokhandels redaktion i sommar

Några av de titlar som SvB:s redaktion ska läsa under semestern.

Sommaren har kommit även till Svensk Bokhandel. Bland titlarna som ska slukas under sommarsolen av tidningens redaktionsmedlemmar finns en skräckis, en dagbok och en avvänjningsbok.

Publicerad Senast uppdaterad
Anna Tornéus, redaktionsassistent.

Vad läser du i sommar, Anna Tornéus?

– I sommar vill jag läsa riktigt somriga böcker. Därför inleder jag semestern med Strandläsning av Emily Henry. Näst på tur blir Sommaren 1985 av John Ajvide Lindqvist. Jag läste Verkligheten förra året och har fortfarande inte riktigt smält den, så jag hoppas på en liknande reaktion. Någonstans bland alla utflykter och strandpromenader vill jag också klämma in Hur mår fröken Furukura? av Sayaka Murata.

Ebba Sörhag, reporter.

Vad läser du i sommar, Ebba Sörhag?

– För mig står Yellowface av Rebecca F. Kuang allra först i kö. Jag hoppas att den kan ge ett par goda skratt åt allas vårt älskade bokbranschen. Sedan måste jag såklart läsa Stefan Lindbergs Viskarna, jag har sparat den hela våren. Jag älskar att läsa Stefan Lindbergs böcker under sommaren, den annalkande Stockholmshösten känns inte fullt så fruktansvärd i hans värld. Eftersom jag inte kan få nog av autofiktiva herrar slänger jag nog in Anders Johanssons Självskrivna män också.

Johan Sandholm, publisher.

Vad läser du i sommar, Johan Sandholm?

– Efter 30 dagar fotbolls-EM blev jag rekommenderad en försiktig dosnedtrappning. ”Undvik problem med abstinenssymptom, vi kan hjälpa dig med en individuellt anpassad avvänjning”, sa den lokala bokhandlaren. Jag fick Simon Banks Vem dödade min fotboll?. Sen ligger det en hög med danska böcker hemma i bokhyllan och dammar. Vad jag kan minnas härstammar de från en vidlyftig helg i Köpenhamn. Nu är det alltså hög tid att läsa Helle Helles Hafni fortæller och Thomas Korsgaards novellsamling Snydt ud af næsen. På originalspråk, for pokker.

Kristian Lönner, reporter.

Vad läser du i sommar, Kristian Lönner?

– Efter en vår med ovanligt mycket facklitteratur blir det nog tonvikt på skönlitteratur i sommar. På listan står att läsa del tre och fyra i Knausgårds aktuella serie och Clemens Meyers De tysta satelliterna. Faller jag tillbaka i fackboksläsningen ligger Lisa Röstlunds Skogslandet nära till hands.

Mats Almegård, reporter.

Vad läser du i sommar, Mats Almegård?

– Jag läser lite blandat i sommar. Några romaner jag inte hunnit tidigare, som Mieko Kawakamis Alla nattens älskare och Maria Kjos Fonns Heroin Chic. Men också Theodor W. Adornos Drömdagbok och Bengt Gustafssons Närda av samma längtan. Sen läser jag om Annett Gröschners Walpurgistag och ska också hinna med att läsa Sanna Samuelssons Mjölkat inför ett augustimöte med bokcirkeln.

Sofia Öhman, reporter.

Vad läser du i sommar, Sofia Öhman?

– Jag ska försöka beta av lite tegelstenar. Målet är Dostojevskijs Bröderna Karamazov. Jag är snart halvvägs igenom och jag älskar den. Jag är också lite sugen på antingen George Eliots Middlemarch eller Paul Austers New York-trilogin. I ljudväg är jag halvvägs igenom Bret Easton Ellis Skärvorna, och vill nog hålla mig på skräckspåret sommaren ut. Jag är lite feg, så jag måste passa på medan det är ljust!

Powered by Labrador CMS